Pekařský technolog

Zdeněk BÖHM

Šeříková 1196
Vejprnice 330 27
Česká republika
mobil: +420 602442529

IČO: 01387774


zd.bohm@seznam.cz

Použití pšeničného kvasu Dunic do běžného a sladkého těsta

29.07.2013 10:11

Již delší dobu se zabývám množením a aplikací pšeničného kvasu do běžného a sladkého pečiva. Jedná se o pšeničný  kvas od firmy Dunic. K pšeničnému kvasu doporučuji určitě používat kvasomat Tradeilevain od firmy JAC. V České republice má zastoupení na všechny stroje od firmy JAC firma PEKASS Plzeň. Kvasomaty se prodávají o různých velikostech v rozmezí 40 až 225 kg.

V testování na ostrých provozech mě pomáhají tyto pekárny:

  • Pekárna Johan Zdice (již si zakoupil kvasomat)
  • Pekárna a cukrárna Paul Mělník
  • Pekárna a cukrárna Ipema Kaplice

Všechny tyto pekárny pšeničný kvas aplikují na běžné pečivo (rohlíky, housky, bagety a jiné). Ipema v Kaplici dokonce pšeničný kvas používá k výrobě sladkého pečiva (koláče, šátečky a buchty).

Mám od nich reference na pšeničný kvas a jsou to tyto:

  • Pšeničný kvas zlepšuje chuť a vůni výrobků
  • Vláčná střídka a pružnost
  • Delší trvanlivost a čerstvost výrobků
  • Možnost nepoužívání zlepšujících přípravků

Pšeničný kvas je návrat k tradiční výrobě pečiva a jiných výrobků. Tato výroba není vůbec složitá, ba naopak je velmi jednoduchá. Při dodržení určitých časových a teplotních hodnot, si vždy vyrobíte dobrý a kvalitní kvas.